Život s dijagnozom
17/01/2019

KRONIČNI AUTOIMUNI HEPATITIS TIP 1

O bolesti

Kronični automuni hepatitis je kronična upalna bolest jetre nepoznata uzroka koja nastaje kada imunološki sustav, umjesto virusa i bakterija, počne napadati jetru. Smatra se da na pojavu bolesti utječu i genetski i okolišni čimbenici. Neliječeni autoimuni hepatitis može dovesti do ciroze jetre i na kraju do zatajenja jetre. Kada se dijagnosticira i liječi u ranoj fazi, autoimuni hepatitis često se može kontrolirati lijekovima koji potiskuju imunološki sustav. Transplantacija jetre može biti opcija kada pacijent ne reagira na lijekove ili u slučaju uznapredovale bolesti jetre. Simptomi kroničnog autoimunog hepatitisa variraju u intenzitetu i mogu nastupiti iznenada. Pojedini pacijenti nemaju simptome u ranim stadijima bolesti.

Postoje dva tipa kroničnog autoimunog hepatitisa. Tip 1 je češći i može se pojaviti u bilo kojoj dobi te je kod približno polovice pacijenata prisutna i druga autoimuna bolest. Tip 2 je oblik koji se prvenstveno javlja kod djece i mladih osoba.

Od prvih simptoma do dijagnoze (Maja, 25 godina)

Prvi simptomi bolesti, jake i svakodnevne glavobolje te pečenje očiju, pojavili su se kada je Maja imala 15 godina. Roditelji su prvo mislili da je to posljedica boravka za računalom no glavobolje su se ubrzo pogoršale. Dva tjedna nakon početka simptoma Maja je završila na hitnom prijemu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, gdje je na kraju i hospitalizirana punih 6 mjeseci. Nakon prvih mjesec dana boravka u bolnici liječnici su otkrili da su glavobolje posljedica bolesti jetre te je biopsijom jetre potvrđenja dijagnoza kroničnog autoimunog hepatitisa tip 1.

Život s dijagnozom

Majina dijagnoza nije izlječiva, ali redovno korištenje lijekova omogućuje joj gotovo normalan žviot. Nakon postavljanja dijagnoze, punih 8 godina, Maja je svakodnevno uzimala kortikosteroide te se nosila s njihovim nuspojavama poput oticanja lica. U nekoliko navrata pokušala je s prekidanjem terapije, ali bi se bolest brzo pogoršala. Prije dvije godine ponovo je prekinula terapiju zbog jakih nuspojava te od tada uzima biljni pripravak koji pomaže čišćenju i zaštiti jetre. Sada čeka početak uzimanja novog lijeka koji bi trebao spriječiti pogoršanja bolesti bez popratnih nuspojava.

Pogoršanje bolesti Maja uopće ne osjeća nego se u nalazima krvi vide povećani jetreni parametri zbog čega su potrebne redovne kontrole. Svaka 4 mjeseca Maja se kontrolira kod internista. Kada smo pisali priču Maja je bila trudna i kontrolirala se češće, danas ima zdravu djevojčicu. Majina bolest ima svoj tijek, dobila je cirozu jetre. Sada uzima kortikosteroide i očekuje je transplatacija.

Od socijalnih prava Maja ništa ne koristi i nada se zaposlenju kao profesorica stočarstva u srednjoj školi.

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti