Život s dijagnozom
15/01/2019

KOMPLEKSNI REGIONALNI BOLNI SINDROM

O bolesti

Kompleksni regionalni bolni sindrom je kronična neuropatska bol koja se javlja nakon ozljede mekog tkiva, ozljede kosti (tip I) ili ozljede živca (tip II) a intenzitet i trajanje bolova nisu razmjerni oštećenju tkiva.

Simptomi u značajnoj mjeri variraju, a bol je često jaka. Može se osjećati kao pečenje ili probadanje, a na izraženost boli može utjecati stres. Ponekad se javljaju i kožne promjene poput crvenila, promjene u temperaturi i suhoći. Drugi simptomi uključuju sjajnu, atrofičnu kožu, pojačani rast noktiju, atrofiju kostiju, gubitak kose, poremećaje motorike (slabost, tremor, spazam, distonija). Ograničen je obim pokreta u zglobovima.

Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se farmakoterapijom, fizikalnom terapijom i blokadom simpatikusa. Prognoza, kao i simptomi, značajno varira i teško je predvidjeti rezultate liječenja. KRPS se može smanjiti ili godinama ostati stabilan; kod manjeg broja pacijenata KRPS napreduje, te se širi na druga područja tijela.

Zbog nejasnih uzroka, nedostataka u djelotvornosti terapije i dugotrajnog tijeka bolesti KRPS može imati nepovoljan utjecaj na psihološku dobrobit pojedinca.

Od prvih simptoma do dijagnoze (Ivana, 38)

Ivana se prije godinu dana poskliznula na poslu i slomila ruku. U trenutku prijeloma bol je bila očekivana. U hitnoj službi Ivani je stavljena longeta i puštena je doma uz tablete protiv bolova. Drugo jutro Ivani se javila intenzivna bol u ruci. Opisuje da se osjećala kao da joj netko nožem siječe ruku te da joj je od bolova bilo teško uopće disati. Navečer je ponovno otišla u hitnu službu gdje joj je liječnik samo olabavio zavoj i dao joj dodatne tablete. Budući da je intenzivna bol bila prisutna konstantno, Ivana je još nekoliko puta zatražila pomoć hitne službe, ali samo je dobivala dodatne tablete. Mjesec dana kasnije, kada joj je skinuta longeta, Ivana je i dalje imala neizdržive bolove.

S obzirom na to da se intenzivna bol nastavila dva i pol mjeseca nakon prijeloma, Ivana je otišla kod svoje obiteljske liječnice koja je napisala povijest bolesti za sljedeći pregled kod ortopeda (otežano gutanje, povećani otkucaji srca, nepodnošljiva bol, izrazito znojenje ruke i potpuna nepokretnost ruke). Ortoped koji ju je pregledao odmah joj je dao dijagnozu kompleksnog regionalnog bolnog sindroma.

Život s dijagnozom

Zbog loših iskustava u Puli, Ivana je molila uputnicu za drugo mišljenje te je otišla na pregled u Kliniku za ortopediju Lovran. Liječnik ju je primio i odmah napravio rendgen, koji je pokazao gubljenje koštane mase i rekao da je uzrok pojavi kompleksnog regionalnog bolnog sindroma krivo stavljena longeta koja je pritisnula živac.

Ivana je u Lovranu bila hospitalizirana mjesec dana, svakodnevno je primala anesteziju u ruku te su rađene intenzivne vježbe za ruku. Ivana je trpjela jake bolove – i najnježniji dodir ruke izazivao je bol. Mjesec dana kasnije ponovno je hospitalizirana na mjesec dana radi intenzivnih vježbi. Ivana mjesecima nije spavala od bolova.

Danas, godinu dana kasnije Ivana može micati prstima na ruci. Ruka joj poprimi ljubičastu nijansu i na blagu hladnoću, često osjeća trnce ili žarenje u ruci, a u zadnje vrijeme joj se trnci javljaju i u drugoj ruci. Ima teškoća u pamćenju i koncentraciji, navodi da liječnici pretpostavljaju da je to posljedica lijekova protiv bolova koje je uzimala.

Redovito se kontrolira kod ortopeda u Klinici za ortopediju Lovran.

Ivana je na bolovanju. Budući da se radi o ozlijedi na radu i da joj je ugovor na poslu istekao prije šest mjeseci, na bolovanju je preko HZZO-a.

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti