Dokumentarni film

o rijetkim bolestima

O rijetkim bolestima...

Rijetke bolesti su prema definiciji one koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 000 stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme u obzir veliki broj različitih rijetkih bolesti (između 6000 i 7000 različitih dijagnoza), dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6 do 8% cjelokupne populacije. Problemi s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću su mnogobrojni, od postavljanja prave dijagnoze, pristupa adekvatnom liječenju, socijalne isključenosti i života na margini društva. Usprkos svim problemima, svakodnevno smo svjedoci neiscrpne snage oboljelih i članova njihovih obitelji koji se neprekidno bore za bolje sutra...

Vrhunska produkcija

Vrhunska produkcija

Producentska kuća je Hrvatski filmski savez, krovna udruga neprofesijskih filmskih i video udruga koja je do danas realizirala više od 90 filmova te osvojila mnoge nagrade i priznanja.

Istinite priče

Istinite priče

Film donosi istinite priče oboljelih od rijetkih bolesti i članova njihovih obitelji, kako se nose s medicinskim i socijalnim problemima u svakodnevnom životu, kako ih zajednica prihvaća te kakva je kvaliteta njihovih života.

Dan po dan

Dan po dan

Dan po dan prvi je dokumentarni film o rijetkim bolestima, nastao kao projekt Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, krovne organizacije za rijetke bolesti u Hrvatskoj.

Dokumentarni film o rijetkim bolestima

Prvi dokumentarni film o rijetkim bolestima

Koncept dokumentarnog filma o rijetkim bolestima razvijen je kako bismo podignuli svjesnost javnosti i svih osoba koje sudjeluju u pružanju skrbi oboljelima od rijetkih bolesti da oboljeli nisu "tamo neki ljudi" i da im treba pomoći da se maknu s margine društva. Nekada je samo malo dobre volje potrebno kako bi se oboljeli uključili u svakodnevni život zajednice te živjeli kvalitetnim životom. Osim socijalne problematike, u filmu se razrađuje i problematika pristupa adekvatnoj medicinskoj skrbi i skupim terapijama te se postavlja pitanje gdje je pacijent u zdravstvenom sustavu.

27.2.2015.
Premijera
Kino Tuškanac / Tuškanac 1 / Zagreb

Produkcija
Hrvatski filmski savez

Koprodukcija
Hrvatski savez za rijetke bolesti

Godina
2015.

Ekipa
Producentica: Vera Robić-Škarica
Scenaristica: Anja Kladar
Redatelj i direktor fotografije: Boris Poljak
Izvršni producenti: Anja Kladar, Tihana Kreso, Nikola Bišćan
Tonac i osvjetljivač: Jure Cukar
Vizualni dizajn: Robert Veličkovski

free html hit counter