Novosti
18/04/2019

Zagrebačke fontane sinoć u crvenoj boji povodom obilježavanja Svjetskog dana hemofilije

I ove godine 17. travnja obilježio se Svjetski dan hemofilije s ciljem informiranja i podizanja svijesti javnosti o hemofiliji i ostalim poremećajima koagulacije

 

 

Društvo hemofiličara Hrvatske povodom Svjetskog dana hemofilije organiziralo je različite aktivnosti u nekoliko hrvatskih gradova. Jedna od aktivnosti je i podizanje razine svijesti o ovoj bolesti kroz kampanju „Light it up red“ koju je pokrenula Svjetska federacija hemofilije. Na međunarodni dan hemofilije različite svjetske prirodne i arhitektonske znamenitosti bile su „obojene“ u crveno (Light it Up Red!). Tim povodom i zagrebačke fontane sinoć su bile u crvenoj boji.

Cilj obilježavanja je nastojanje da se svakoj osobi s hemofilijom ili drugim poremećajem koagulacije omogući pravo na normalan i kvalitetan život u zajednici te pravo na adekvatno liječenje sukladno današnjim mogućnostima moderne medicine. Svjetski dan hemofilije obilježava se svake godine 17. travnja na rođendan, odnosno u znak sjećanja na Franka Schnabela, osnivača Svjetske federacije hemofilije.

Hemofilija je rijetka bolest karakterizirana smanjenom sposobnošću zgrušavanja krvi. U većini slučajeva radi se o nasljednoj bolesti od koje najčešće obolijevaju muške osobe. Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana hemofilije je aktivni pristup identifikaciji oboljelih osoba s hemofilijom i drugim poremećajima zgrušavanja (“Reaching Out: The First Step to Care”). Svjetska federacija hemofilije time skreće posebnu pozornost na dostupnost odgovarajuće dijagnostike, što čini prvi korak prema adekvatnom liječenju svake osobe s poremećajem koagulacije.

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti