Novosti
07/05/2020

Utjecaj Covid-19 na oboljele od rijetkih bolesti

 

Europska organizacija za rijetke bolesti provela je anketu o utjecaju pandemije na oboljele od rijetkih bolesti i članove njihovih obitelji. U istraživanju je do sada sudjelovalo 190 ljudi iz Hrvatske, a rezultati se i dalje prikupljaju, obrađuju na razini pojedinih zemalja i na razini Europe te će biti naknadno objavljeni.

 

Razlog provođenja ovakve ankete je procjena utjecaja COVIDa-19 na medicinsku i socijalnu skrb te dobrobit oboljelih od rijetkih bolesti. Cilj je identificirati mjere i sredstva koja pomažu oboljelima od rijetkih bolesti da se nose s pandemijom, aspekte koji negativno utječu na skrb i dobrobit bolesnika s rijetkim bolestima, prepoznati potencijalne dugoročne posljedice pandemije. Na temelju dobivenih rezultata potrebno je predložiti rješenja kako bi se izbjegle štetne posljedice za oboljele od rijetkih bolesti i pripremiti dugoročne poruke zagovaranja za potencijalni novi val ili neku drugu pandemiju u budućnosti.

 

 

 

 

 

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti