Novosti
21/10/2014

Skeniranje obiteljskih fotografija – budućnost dijagnoze rijetkih bolesti

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu razvili su revolucionaran program koji može prepoznati rizik oboljenja od genetskih bolesti pomoću skeniranja obiteljskih fotografija!

Većina rijetkih bolesti ima genetsku podlogu, a veliki postotak (30-40%) genetskih poremećaja povezuje se s abnormalnostima strukture lica.

Program su razvili znanstvenici  Christoffer Nellaker i Andrew Zisserman i nazvali su ga ‘Clinical Face Phenotype Space.’ Program radi na principu skeniranja i analize obiteljskih fotografija koje se uspoređuju s bazom podataka koja sadrži fotografije osoba koje boluju od prepoznatog i dijagnosticiranog genetskog poremećaja.

 

Program je jedinstven po sposobnosti analize karakteristika lica osobe bez obzira na način poziranja na slici (smijeh, kreveljenje i sl.). Program je sposoban i usporediti lice djeteta s preminulim rođacima.

 

Testiranja programa su u tijeku, a do sada su znanstvenici napravili bazu podataka s fotografijama 1515 osoba koje su uspoređivali s 1363 fotografije osoba s dijagnosticiranim genetskim poremećajima. Dosadašnji rezultati su ohrabrujući.

 

Ovakva tehnologija mogla bi imati veliki utjecaj na medicinu i dijagnozu. Iz programa bi se mogla razviti aplikacija koja bi omogućavala doktorima da jednostavno fotografiraju pacijente i dijagnosticiraju rijetku bolest.

 

Izvor:  http://www.orphan-drugs.org/2014/09/04/family-photo-scans-future-rare-disease-diagnosis/

Više na: http://www.dpag.ox.ac.uk/research/nellaker-group

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti