Novosti
19/02/2010

MEĐUNARODNI DAN RIJETKIH BOLESTI – POSJET OSNOVNOJ ŠKOLI JOSIPA RAČIĆA

Učenici 3.a Osnovne škole Josipa Račića koja se nalazi na Srednjacima vole se igrati, pjevati, čitati i ponekad izbjegavati učenje kao i sva druga djeca.
Međutim razlikuju se od većine svojih vršnjaka jer se bave i ozbiljnim radom – pomažu drugima.

 

Ove godine su se uključili u Projekt građanin i sudjelovat će na Smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo koju organizira Agencije za odgoj i obrazovanje. Svrha bavljenja projektom je razvijanje svijesti i želje kod učenika da postanu aktivni građani i da sudjeluju u određenim poboljšanjima u zajednici.

 

Prošle godine se na nivou cijele škole obilježavalo 100 godina od smrti Josipa Račića, slikara i grafičara čija su djela postala klasika hrvatskog slikarstva. Posjetili su Modernu galeriju, bavili se slikanjem, pravili plakate, istraživali i zaključili da bi trebali napraviti listić s Račićevom biografijom i na Danu škole dijeliti odraslima koji dolaze na školsku priredbu. Dijelili su listiće s biografijom i gradonačelniku Bandići i gostima iz Gradskog poglavarstva prilikom otvorenja novog dijela škole.

 

Cilj projekta je bio upoznati što više ljudi s likom i djelom Josipa Račića.
Nisu se zaustavili na tome. Od svojih likovnih radova napravili su kalendar s biografijom i Račićevim reprodukcijama i prodavali na božićnom sajmu. Dio kalendara koji nisu prodali na sajmu kupila je Brigita Džajić majka djevojčice iz razreda i poklonila ih poslovnim partnerima za Božićni dar.

 

Novac koji su dobili odlučili su pokloniti «djeci slanog poljupca»odnosno Udruzi za cističnu fibrozu. Povezali smo se sa gospođicom Anjom, predsjednicom Udruge za cističnu fibrozu . Bila je oduševljena dječijom odlukom. Nije bio bitan toliko novac već dobra volja i razmišljanje kako nekom mogu pomoći. Pozvali smo Anju da dođe u školu i da nam malo pojasni što su to rijetke bolesti i cistična fibroza. Mirno su sjedili i slušali kako priča i upijali svaku njenu riječ. Ni pitanja nije nedostajalo. Skupu su osim učenika i učiteljice nazočili gospođa pedagogonja Tatjana Zaninović i gospođa Džajić. Svi smo bili jako uzbuđeni svime što smo čuli, a Anja je sve smireno pričala, odgovarala na pitanja i oduševila nas svojom profesionalnošću. Učenici su bili ponosni jer ih je pohvalila kako čine divnu stvar.
Nakon njenog odlaska djeca su zapisala svoje dojmove. Ovo su neka od njih.

 

Ovaj dan je bio super, zato što sam nešto korisno naučila o «djeci leptirima» i «djeci slanog poljupca». Moj razred i ja smo donirali malo novca. Osjećam se odlično jer sam nekom pomogla. Sretna sam što te djece ima manje nego što sam mislila.
Erika Ž.

 

Ja sam danas čuo mnogo toga i shvatio da sam jako zdrav. Čuo sam da trebaju pomoć, jer imaju velikih problema s plućima i probavom. Često ne idu u školu i vrlo često su u bolnici. Još sam puno toga saznao, a i vi pogledajte stranicu www.cisticna-fibroza.hr
Hvala!

Filip M.

 

Danas smo svi slušali i svi smo bili uzbuđeni čak i učiteljica Dragana. Bilo je super jer smo pomogli.
Filip S.

 

Bio sam jako uzbuđen kad sam čuo da mogu pomoći. I svi vi to možete, jer svi računaju na vas. Pogledajte njihovu internet stranicu, www.cisticna-fibroza.hr
Jan T.

 
Zahvaljujemo se Anji što je proširila naše znanje i podsjetila nas da možemo biti mnogima od velike pomoći, ravnatelju Tomislavu Horvatu i pedagoginji Tatjani koji su nas podržali u projektu, Nini koja nam je pomogla napraviti kalendar, mamama Džajić i Livaković i Izdavačkoj kući Alfa za kopiranje kalendara, te svim roditeljima koji su nam na bilo koji način pomogli i pružili potporu.
Djecu učim da nijedan čin dobrote, kako mali bio nije uzaludan i sve što čine trebaju činiti s mnogo ljubavi. Nadam se da će onaj dio razumijevanja koji sad osjećaju za druge imati i kada odrastu.

Tekst napisala Dragana Rakonca, učiteljica 3a razreda

 

 

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti