Novosti
04/05/2019

Međunarodni dan plućne hipertenzije

Međunarodni dan plućne hipertenzije u Hrvatskoj obilježen 04. svibnja humanitarnom utrkom na otoku Pagu. Cilj događanja je podići svijest javnosti o problemima ove teške i progresivne bolesti koja u sve većem broju uzima danak među populacijom mlađe životne dobi, starosti između 20 i 40 godina.

 

Plućna hipertenzija je bolest povišenog tlaka u plućnim žilama koje zbog promjena uzrokovanih ovom bolešću postaju neelastične. Krv ne može kvalitetno cirkulirati i dolazi do slabijeg rada pluća i manjka kisika u organizmu. Prema zadnjem popisu u Hrvatskoj ima nešto manje od 200 osoba oboljelih od ove rijetke bolesti, no pretpostavlja se da ih mnogo više živi s njom ne znajući da ju ima.

Osobe koje pate od ove bolesti naizgled djeluju zdravo i često se događa da ih okolina percipira kao lijene ljude koji ne žele obavljati određene poslove. Oboljeli su onemogućeni u svakodnevnim životnim aktivnostima. I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme.

Prvi korak u uspješnome liječenju plućne hipertenzije jest rano otkrivanje ove teške i potencijalno smrtonosne bolesti. Vrlo je važno posumnjati na bolest te uputiti bolesnika na dodatne pretrage Prema riječima prof.dr.sc. Marka Jakopovića iz Hrvatske kuće disanja, medicina je uspjela napraviti velik napredak u liječenju plućne hipertenzije. “Postoje brojne terapijske mogućnosti, a život pacijenata, kao i kvaliteta života, zahvaljujući napretku medicine znatno je duži.

Ove subote je na otoku Pagu održana humanitarna utrka pod motom “Ostani bez daha za plućnu hipertenziju”. Ovakav način obilježavanja osmišljen je s ciljem da sportaši ostanu bez daha prilikom bavljenja sportom, na način kako oboljeli ostaju bez daha prilikom najmanjih napora, pa i u stanju mirovanja. Ovim događanjem se želi podići svijest o ovoj rijetkoj i teškoj progresivnoj bolesti koja ako se ne liječi, uzrokuje invalidnost I smrtnost u roku od nekoliko godina.

Utrka je organizirana uz pomoć TZ Grada Paga, kluba Run Croatia, Zaklade Hrvatska kuća disanja, te udruge Plava krila koja okuplja oboljele od plućne hipertenzije u Hrvatskoj. https://www.plavakrila.hr/

 

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti