Novosti
13/06/2007

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI

Zastupnici Hrvatskog sabora poslijepodnevni rad nastavili su raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, kojim se dosadašnjih 17 prava svodi na osam, a dobivanje jednog za sobom povlači i ostvarivanje drugih prava, te se po prvi puta uvodi mogućnost roditeljima djece s najtežim invaliditetom da dobiju status zaposlenog roditelja-njegovatelja, uz mjesečnu naknadu od 2.000 kuna i dodatke.

 

Osam novih prava koja se uvode predloženim izmjenama su, uz već spomenuto pravo roditelja-njegovatelja, i pravo na stalnu pomoć, pravo na osobnu invalidninu, pravo na doplatak za pomoć i njegu, pravo na skrb izvan vlastite obitelji, pravo na pomoć u kući, pravo na nadoknadu do zaposlenja te pravo na pomoć za podmirenje troškova stanovanja. Status roditelja-njegovatelja trebao bi omogućiti roditeljima bolesnog djeteta da budu  24 sata sa svojim djetetom, ali pitanje je da li će taj iznos koji bi država davala roditeljima u potpunosti pokriti potrebe i troškove jedne takve obitelji, koji su po prirodi stvari vrlo veliki.

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti