Novosti
18/04/2014

Europski dan prava pacijenata

Dragi posjetitelji,

danas se obilježava Europski dan prava pacijenata.

U Europi je sve započelo još davne 2002., kada je Active Citizen Network (u slobodnom prijevodu “Mreža aktivnih građana”) zajedno s grupom europskih građanskih organizacija, uspostavila Europsku povelju o pravima pacijenata, koja je uključivala 14 temeljnih prava.

Kako bi ojačala ta prava i podigla svijest o njihovom postojanju, Mreža je pokrenula inicijativu obilježavanja Europskog dana prava pacijenata. Ovaj je dan prvi put obilježen 29. ožujka 2002. godine u Europskom parlamentu, u Bruxellesu. Posljednjih godina, i Hrvatska se priključila obilježavanju ovog dana, organiziranjem okruglih stolova, predavanja i ostalih prigodnih događanja.

Tako su, primjerice, Večernji list i HZZO organizirali okrugli stol naziva „Kakva su prava pacijenata u Hrvatskoj?“, koji je održan jučer u Novinarskom domu u Zagrebu. Cilj okruglog stola bio je edukacija građana i aktualiziranje položaja pacijenta u Hrvatskoj.

Raspravljalo se o educiranosti hrvatskih zdravstvenih djelatnika o pravima pacijenata, ostvarivanju prava na drugo mišljenje, sankcijama za kršenje prava pacijenata, ulozi neovisnih zastupnika za prava pacijenata, pravu pacijenata na pritužbu i pravima pacijenata u kliničkim istraživanjima.

Na okruglom stolu sudjelovali su: dr. Đula Rušinović Sunara predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata, Ljubica Đukanović pomoćnica ministra zdravlja, prim. Siniša Varga ravnatelj HZZO-a, dr. Hrvoje Minigo predsjednik Hrvatske liječničke komore, prof. dr. Viktor Gotovac katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta,  a i predsjednica Saveza, gđa Vlasta Zmazek.

No, i dalje, nažalost, mnoga pitanja ostaju otvorena – koja prava imamo, da li znamo koja su to prava, da li ih koristimo, da li imamo mogućnost njihovog korištenja…

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti