Novosti
15/11/2007

BORBA OBOLJELIH OD PRADER WILLI SINDROMA

Osobe koje boluju od Prader Willi sindroma pate od stalnog osjećaja gladi, zbog nepravilnosti u radu centra za sitost u mozgu,a do sada nije pronađen lijek kojim bi se ovaj poremećaj mogao izliječiti. Ipak, u Svijetu i Europi se u terapiji djece koja boluju od Prader Willi sindroma koristi hormon rasta. Pokazalo se da terapija hormonom rasta povećava mišićnu masu i mineralizaciju kostiju, smanjuje masno tkivo te poboljšava respiratorne funkcije oboljele djece. Unatoč tome, u Republici Hrvatskoj se hormon rasta, iako je odobren od Agencije za lijekove i medicinske proizvode, još uvijek ne koristi u tretiranju spomenute bolesti.

 
Upravo radi pomoći šestoro oboljele djece koja još uvijek mogu početi primati terapiju hormonom rasta te na taj način aktivno proživjeti svoje djetinjstvo, Udruga osoba s Prader Willi sindromom Hrvatske obratila se Slobodnoj Dalmaciji u nadi da se javnim apelom mogu postići pozitivne promjene.

 

Za više informacija pogledajte:
www.slobodnadalmacija.hr/20071114/novosti06.asp
arhiv.slobodnadalmacija.hr/20071120/novosti05.asp

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti