Novosti
21/02/2008

29. VELJAČE – MEĐUNARODNI DAN RIJETKIH BOLESTI

Inicijativa Europske organizacije za rijetke bolesti da se 29. veljače imenuje Međunarodnim danom rijetkih bolestiusmjerena je na podizanje svijesti vlasti, medicinskih djelatnika i javnosti o postojanju rijetkih bolesti i problema s kojima se susreću oboljele osobe.

 
Datum koji se u kalendaru pojavljuje svake prijestupne godine izabran je upravo radi naglašavanja posebnosti životnih situacija osoba oboljelih od rijetkih bolesti.
Kampanja obilježavanja Međunarodnog dana rijetkih bolesti će se u Europskoj uniji odvijati pod geslom – Rijedak dan za vrlo posebne ljude.


U Republici Hrvatskoj nažalost još uvijek nisu prepoznati konkretni problemi na koje nailaze oboljeli, počevši od dijagnostike pa do liječenja i rehabilitacije. S obzirom da su rijetke bolesti u Europskoj uniji proglašene prioritetom u programima javnog zdravstva, nadamo se da će se kroz obilježavanje Dana rijetkih bolesti u Republici Hrvatskoj promijeniti činjenica da se u našem društvu o rijetkim bolestima rijetko govori i malo zna.

 
Za više informacije pogledajte http://www.rarediseaseday.org

 

Trebate savjet ili vas zanimaju vaša prava?
Nazovite besplatnu

Hrvatsku liniju pomoći za rijetke bolesti

0800 99 66

Što je to nuspojava?

Nuspojava je svaka štetna i neželjena reakcija na lijek. To uključuje nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka unutar odobrenih uvjeta, nuspojave koje nastaju uz primjenu lijeka izvan odobrenih uvjeta (uključujući predoziranje, primjenu izvan odobrene indikacije (”off-label”), pogrešnu primjenu, zloporabu i medikacijske pogreške) te nuspojave koje nastaju zbog profesionalne izloženosti...

Prijava nuspojave
ENDEHR
MenuHrvatska linija pomoći za rijetke bolesti